Bergets Energi

JOAB

Dalslands största solcellspark

Hos JOAB, som är en av Sveriges största tillverkare av påbyggnader för lastbilar, finns för närvarande Dalslands största solcellspark. Den ligger i Dals Rostock vid foten av Kroppefjälls östra sida cirka 6 km väster om Mellerud. En anläggning som producerar 926 kWp vilket innebär att företaget numera är självförsörjande på hållbar elenergi.
Bergets Energi har varit totalentreprenör från befintliga marken med skog och orörda marker till Dalslands största solcellspark.
Markunderhållet sköts om av fem betande får med namnen Elon, Elvis, Elektron, Elin och Elvira. De trivs bra med sin uppgift att beta av gräs och hålla rent från sly. Dessutom ansvarar de för gödslingen av marken och får god tillväxt på gräset.

Läs artikeln i Melleruds Nyheter 2023-10-10 (öppnas i nytt fönster)

Fakta om anläggningen

Kund: JOAB
Plats: Dals Rostock
Effekt: 926 kWp
År: 2023

Vad betyder kWp solceller?

Förkortningen kWp står för kilowatt peak medan Wp står för watt peak. Denna enhet används när man mäter toppeffekten för en solcellsanläggning eller solpanel. Toppeffekten mäts under så kallade Standard Test Conditions (STC). I praktiken kan STC inträffa i Sverige under en solig sommardag.

Dela på sociala medier